IK GA TROUWEN, WAT MOET IK REGELEN

Wat moet er allemaal geregeld worden? Waar moet ik beginnen? Wanneer ga ik trouwen? Welke trouwlocatie is nog beschikbaar? Allemaal vragen die je te binnen schieten als je net ten huwelijk gevraagd bent. In deze blog help ik je op weg waar je kunt beginnen met de planning van je grote dag.

WAAR MOET IK BEGINNEN?

Bespreek met elkaar “hoe ziet jouw droom trouwdag er uit?” Waar voelen jullie je allebei goed bij en waar absoluut niet. Dat laatste is heel belangrijk, te weten wat je niet wilt dat maakt het maken van keuzes straks makkelijker. Misschien denk je wel aan een bruiloft van meerdere dagen en dan lekker in het buitenland. Ook is het belangrijk om te kijken naar jullie budget. Wat wil je er aan uitgeven? En wil je dan een grote bruiloft of een kleine bruiloft en past dat binnen het budget? Kortom er is veel te bespreken voordat het daadwerkelijke plannen er aan te pas komt.

Ik ga trouwen en waar moet ik beginnen

IK GA TROUWEN EN NU KIES IK EEN TROUWDATUM

Heb je een beetje een beeld gekregen hoe jullie trouwdag eruit moet komen te zien, dan is het tijd om keuzes te maken en één daarvan is de trouwdatum. In Nederland zijn we vaak gewend om te kiezen voor een datum tussen mei en september omdat dan de kans op mooi weer het grootst is. Maar trouwen in de herfst, winter of voorjaar is ook heel mooi en heeft vele voordelen. Hou bij het kiezen van een datum ook rekening dat een locatie of een leverancier al bezet kan zijn en zorg dat je een alternatieve datum achter de hand hebt.

TIP: kies meerdere datums zodat je jouw droom dag kan plannen zonder concessies te hoeven doen. En heb je je oog op een bepaalde locatie laten vallen? Wees dan zeker het komende jaar flexibel in je datums, want door het Corona virus zijn veel huwelijken verschoven naar 2021 en 2022.

IK GA TROUWEN EN NU KIES IK MIJN LEVERANCIERS

Leveranciers? Dat zijn de mensen die van jouw trouwdag een droomdag maken. Denk bijvoorbeeld aan je fotograaf, locatie, weddingplanner, bloemist, enz. Om de juiste leverancier te kiezen is het belangrijk om te kijken of jullie een klik met elkaar hebben. Jij moet je namelijk op je gemak voelen bij de persoon die jullie dag perfect gaat maken, ook moet je het vertrouwen hebben dat deze leverancier jou ook de mooiste dag wil bezorgen. Dus ga vooral op zoek naar mensen waar jij je prettig bij voelt, die je een goed gevoel geven.

Leveranciers selecteren voor je bruiloft

TIP: Volg de leverancier die je op het oog hebt een tijdje op Instagram of Facebook om te zien wie ze zijn en wat ze doen en of dat ook bij jou past.

Naast de leveranciers die je inhuurt heb je ook nog een trouwteam om je heen. Denk maar eens aan de getuigen en de ceremoniemeester. Het is belangrijk om een team om je heen te verzamelen waarbij je je prettig voelt. Het is immers jouw trouwdag!

IK GA TROUWEN EN NU KIES IK MIJN TROUWTEAM

Als je gaat trouwen dan is het fijn om een team om je heen te verzamelen van mensen waar je je bij op je gemak voelt. Dit zijn de mensen die tijdens de aanloop naar het huwelijk je helpen en op de dag zelf er voor jou zijn (en dus niet alle aandacht op zichzelf richten ;-)).

EEN CEREMONIEMEESTER

Maar wie heb je nou eigenlijk nodig in je team? Wat dacht je van een ceremoniemeester. Ook al roepen sommige locaties dat je bij hen echt geen ceremoniemeester nodig bent is mijn advies om er toch één aan te stellen, want iedere locatie en leverancier heeft zijn eigen agenda en je ceremoniemeester kan zorgen dat alles loopt zoals jij het van tevoren bedacht hebt. Meestal heb je met een locatie 2 a 3 afspraken en doen zij soms in een weekend wel 3 huwelijken (of meer) en weten ze echt niet meer precies wat de afspraken ook alweer waren.
En het is trouwens voor jezelf ook gewoon heel fijn om iemand te hebben die je even kan aanschieten als er iets is of die voor jou de tijd in de gaten houdt, zodat je volledig kan ontspannen op jullie mooie trouwdag!

WAAR LET JE OP BIJ HET KIEZEN VAN JE CEREMONIEMEESTER?

De ceremoniemeester is een rol die is weggelegd voor iemand met organisatietalent en die overzicht kan bewaren. Daarnaast is het fijn als het iemand is die niet te dicht bij staat, omdat van een ceremoniemeester best veel gevraagd wordt. Bijvoorbeeld de spullen voor het avondfeest klaarzetten tijdens het diner of het klaarzetten van de bellenblaas aan het eind van de ceremonie.

ik ga trouwen en nu? Ceremoniemeester

Tip: Overweeg eens of je niet beter een ceremoniemeester in kunt huren die geen band met de familie of vrienden heeft en het niet erg vindt om spullen klaar te zetten tijdens het diner of de voorbereidingen te doen tijdens het jawoord. De meeste Weddingplanners bieden ook de service van ceremoniemeester aan en zo kan je zelf je dag organiseren en toch iedereen volop laten genieten van jullie mooie dag en zelf achterover leunen omdat je weet dat het goed komt!

JE GETUIGEN

Daarnaast heb je bij je wettelijk huwelijk getuigen nodig. In Nederland zijn de regels dat je maximaal 2 getuigen per persoon mag hebben. Deze getuigen moeten minimaal 18 jaar zijn. Wie je kiest mag je zelf weten, maar wist jij dat je getuige eigenlijk iemand is die, als je huwelijk later wat strubbelingen kent, je advies kan vragen om samen te bespreken waar je tegenaan loopt. Je getuige kan jullie dan weer laten herinneren waarom jullie ook alweer voor elkaar hadden gekozen. Een heel bijzondere en waardevolle rol dus eigenlijk.

BRUIDSKINDEREN

Een bruiloft met kinderen brengt altijd gezelligheid, maar ook reuring met zich mee. Kinderen zijn kinderen en zullen niet drie kwartier stil op hun stoel blijven zitten. Als je dat geen probleem vindt dan zou ik zeker voor de gezelligheid van kinderen op jouw dag gaan! Maar heb je hier toch moeite mee, omdat dingen dan net even anders kunnen lopen, dan zou ik kiezen voor een kinderloze dag. Overweeg goed wat bij jullie past en maak hier je eigen keus in, ondanks de mening van anderen, want het is immers jullie dag! Of zoals een bruidegom ooit tegen mij zei ‘ik betaal, dus ik bepaal!’

Ik hoop dat ik je alvast een beetje op weg heb geholpen met de organisatie van je droom huwelijksdag. Lijkt het je leuk om meer inspiratie te ontvangen in je mailbox?

Fernanda Huizinga, Weddingplanner in Dalfsen dat in het prachtige Vechtdal ligt.

Ik ben Fernanda Huizinga, weddingplanner in Dalfsen. Dat ligt in Overijssel in het prachtige Vechtdal. Met mijn enthousiasme en passie inspireer bruiden op weg naar hun mooie dag.

Fotocredits: Antoinet Murier Photography en Beeldhoekfotografie

TAGS:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.